top of page

BIOGRAPHY

EDSON DA CONCEICAO

Edson da Conceicao (Rotterdam, 1987) studeerde in 2008 op 20-jarige leeftijd af aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Nog te ‘jong en onervaren’ voor de Nederlandse Filmacademie, koos Edson ervoor om aan de slag te gaan als freelancer in de filmindustrie. In de daaropvolgende jaren neemt Edson verschillende opdrachten aan. Als regieassistent, opnameleider, cameraman, editor en Motion Graphics Designer voor verschillende (korte) films en commercials, verbreedt Edson zijn kennis en ervaring.

Met deze ervaring begint Edson in 2015 als student Fictie Regisseur aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam.

 

Als 3e jaars student regisseerde Edson in 2018 de korte film EINDHALTE. Deze korte film heeft verschillende nominaties gehad op het Shortcutz Amsterdam (Best Actor) en het Open Doek Rotterdam (finalist).  EINDHALTE selecteerde zich voor Go Shorts: International Short Film Festival Nijmegen, Joinville International Short Film Festival Brazil en Short Shorts Film Festival Asia.

In de zomer van 2018 co-regisseerde Edson de korte drama SAFE HAVEN (2019). Hiervoor sleepte hij op het Tryon International Film Festival een nominatie voor ‘Best Student Film’ in de wacht en won de prijs voor ‘Best Cinematography’ op het A Show for a Change Festival. Tevens was SAFE HAVEN geselecteerd door festivals als Cinekid, North Dakota Human Rights Festival en wederom Shortcutz Amsterdam.

 

Aan de Nederlandse Filmacademie studeerde Edson in 2019 af met maar liefs 2 korte films.

MANIA (2019) bereikte de halve finale van het Buenos Aires International Film Festival en won de prijzen ‘Best Student Foreign’ en ‘Best Visual Effects’ op het Upstate New York Horror Film festival.

Met de regie voor PORFOTTO (2019) viel Edson meerdere malen in de prijzen. Op het Keep an Eye Festival wint PORFOTTO de Topkapi prijs voor ‘Beste Fictie Film’, de prijs ‘Best Student Live Action’ op het Silk Road International Film Festival Ireland en won de prijs van ‘Beste Acteur’ & ‘Beste Film’ op het Da Bounce Film Festival.  PORFOTTO nomineerde zich voor de Tuschinski Award tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) en belandde hierdoor in de top 3 ‘Beste Afstudeerfilms’ van Nederland. PORFOTTO nomineerde zich tevens voor de AHK Eindwerkprijs 2019, en was finalist voor de 47th Student Academy Awards in 2020.

MANIA en PORFOTTO gingen beiden in 2019 in première op het NFF.

 

Edson werkte in 2020 met IJswater Films en regisseert de korte film LAATSTE RIT voor de 20e editie van KORT!. Naast SAFE HAVEN, MANIA & PORFOTTO, zal LAATSTE RIT als 4e korte film worden uitgezonden op NPO3.

Edson heeft in 2021 als duo-regisseur gewerkt aan de film DE STERFSHOW voor Videoland Academy. De film is dat jaar in première gegaan op het NFF. In 2022 heeft Edson gewerkt als co-regisseur aan de 5-delige serie RAMPVLUCHT die uitgezonden werd op NPO1. De eerste twee afleveringen gingen in 2022  in première op het NFF.

Als een echte verhalenverteller, wist Edson van jongs af aan dat hij mensen recht in het hart wilde raken.

Opgegroeid in Spangen, Rotterdam en met een enorme fascinatie voor persoonlijke verhalen probeert Edson altijd de authenticiteit in zijn personages te vangen: “Goed of slecht, iedereen heeft zijn eigen waarheid!”.

Met zijn brede werkervaring en een unieke kijk op de wereld, tracht Edson het verhaal achter de persoon te vinden. “Door altijd op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen, hoop ik de vertelling naar een hoger niveau te tillen”.

bottom of page